Kirja lähti painoon - Perheen ruokavuosi ilmestyy helmikuun aikana

Viime viikolla kunnon loppurutistuksen jälkeen saimme vihdon kirjan pakettiin ja toimitettua kohti painoa. Päivät ennen painoon lähtöä olivat jälleen kerran melkoisia. Rehellisesti voin sanoa, että sivuja viilailtiin ja hiottiin loppuun saakka. Kirja tulee olemaan aivan älyttömän hieno! Ja tämä ei ole pelkästään oma mielipiteeni, vaan näin olemme jo kuulleet niiltä, jotka kirjasta ovat saaneet esimakua.

Kuvassa mansikka-raparperimuru ja jogurttijäätelöä. Tästä kirjan tekeminen lähti liikkeelle.

Minkälainen kirja Perheen ruokavuosi sitten on? Ensinnäkin kyseessä on kasvisruokapainotteinen kirja. Reseptit ovat helppoja ja olemme huomioineet niissä erityisesti lapsiperheet. Useita kirjan ruokia voi hyvin kokkailla yhdessä lasten kanssa ilman, että täydellinen kaaos syntyy kyökin puolelle.

Kirja sisältää paljon erilaisia ruokia: aamiaisista päivällisiin, juomia ja todella ihania herkkujakin. Me kaikki olemme tehneet kirjaan reseptejä ja se tuokin mielestäni hauskaa vaihtelua tyylillisesti.

Suosikkireseptiä kirjasta on vaikea sanoa, niitä on meinaan todella monta! Eilen tuli kokattu kirjan reseptillä kalakeittoa ja tämän aamuinen vadelmatuorepuuro oli myös kansien välistä. Pari päivää olen haaveillut maukkaasta tomaatti-pastakeitosta, jota pääsin maistamaan viimeisellä kuvauskerralla. Tämä keitto on Anjan perheen arkiruokareseptejä.

Itselleni tosi tärkeä juttu on ollut se, että kirjasta löytyy myös erittäin rakkaita reseptejä. Isänpäivän tiikerimuffinit ovat edesmenneen mummini reseptikirjasta ja ohje on muokattu tähän päivään.

Perheen ruokavuosi ilmestyy pian! Muutaman viikon kuluttua (eli helmikuun lopulla) kirja on saatavilla kaupoista (mm. Akateeminen kirjakauppa ja Suomalainen) ja sitä pääsee ihastelemaan ihan livenä!

Meidän kirjajengi! Kuva: Anna Wallendahr

Kirjamessut 2018

Olin tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana Kirjamessuilla omalla kirjalla ja Viini&ruoka messujen puolella esiintyjänä. Voisin todeta, että Kirjamessuilla mukana oleminen on ollut eräänlainen unelma. Näytöskeittiössä kokkailu oli sen sijaan aivan älyttömän hauska kokemus! Juontajana toimi Alex Nurmi.

Täytyy myöntää, että alkuun jännitti, että tulisikohan kukaan paikalle. Onneksi tämä pelko oli aivan turha. Lopulta kaikille ei edes riittänyt maistiaisia!

Teimme kirjasta kaksi erilaista reseptiä, juttelimme kokkailun ohessa kirjan reseptiikasta ja jaoimme omakohtaisia vinkkejä lapsiperheiden kokkailuihin. Muutama yleisöstäkin uskalsi esittää kysymyksen. Ensi vuonna toivottavasti uudestaan messuilla!

7+5 vinkkiä onnistuneen lehdistötiedotteen tekemiseen

Olen työskennellyt lähes 10 vuotta lehtien parissa. Olen toimittajana vastaanottanut lukuisia lehdistötiedotteita ja useita olen myös itse kirjoittanut. Lehdistötiedotteita voi olla monenlaisia riippuen siitä mitä lehdistötiedotteessa halutaan tiedottaa ja minkälaiseen mediaan se toimitetaan. Tässä ovat omat vinkkini onnistuneeseen lehdistötiedotteeseen.

VINKIT:

1. Tarkista yrityksen tiedot. Olen saanut lukuisia lehdistötiedotteita:

-> joissa lehtemme tai verkkosivumme nimi on väärin kirjoitettu.

-> tuote tai palvelu ei liity millään tavalla lehden / verkkosivun sisältöön.

2. Kirjoita lehdistötiedote kiinnostavasti ja ytimekkäästi. Herätä otsikolla mielenkiinto ja tee väliotsikoita ja kappalejakoja.

3. Sisällytä esim. lehdistötiedotteen loppuun selkeästi:

-> Tuotteen nimi kokonaisuudessaan

-> Hintatiedot

-> Jälleenmyyntipaikat (milloin on esim. kaupoissa myynnissä)

-> Yrityksen www-sivujen osoite

-> Lisäksi yhteyhenkilön tiedot keneen toimittaja voi tarvittaessa olla yhteydessä esim. haastattelua varten.

4. Laita selkeästi linkki, mistä painokelpoisen kuvan voi ladata. Käytä vain laadukkaita kuvia, ei kännyräpsyjä! Toivottavaa on myös, että kuvasta voi saada muutaman eri version ja lowresin mahdollista nettiartikkelia varten. Jos hires-kuvia tulee paljon liitetiedostoina, ne tukkivat nopeasti meiliboksin. Vastaavasti kovassa kiireessä ei aina ole aikaa odotella useampaa päivää (tai edes tuntia) painokelpoista kuvaa.

5. Oikolue lehdistötiedote. Pienet näpyvirheet eivät ole ongelma, mutta joskus vastaan on tullut tiedotteita, joissa on enemmän kirjoitusvirheitä kuin oikein kirjoitettuja sanoja.

6. Katso, että lähetät henkilöille bcc (ei cc:nä siten, että kaikki tiedotteen saavat näkevät toisensa. Näin käy yllättävän usein!).

7. Soita lehdistötiedotteeseen liittyen, mutta muista kohtuus! Itseäni ei ole haitannut, jos olen saanut puhelun tiedotteeseen liittyen. Samalla olen voinut saada hieman lisätietoja tuotteesta / palvelusta / yrityksestä. Puheluilla ei kannata kuitenkaan alkaa pommittamaan.

PLUSSAA:

  • Jos käytät saatetekstiä meilissä, älä jaarittele vaan kerro selkeästi mistä on kyse.
  • Käytä ammattilaisten ottamia laadukkaita kuvia.
  • Video tuotteesta tuo lisäarvoa!
  • Mieti ajoitusta - toimita tiedote silloin, kun se on ajankohtainen (ei liian aikaisin, ei liian myöhään). Helpottaa erittäin paljon toimittajan elämää!
  • Sisällytä verkkosivuille oma osio medialle / bloggaajille siten, että materiaalia voi tarvittaessa käydä vapaasti etsimässä sieltä.

Hengenpelastajasta päätoimittajaksi - onko kaikesta työkokemuksesta hyötyä?

Olen kesän aikana alkanut kuunnella podcasteja ja yksi kiinnostavimmista podcasteista on ollut Ysistä viiteen. Natalia Salmelan ja Vivian Valpurin podcast käsittelee työelämää ja bisnestä. 

Viimeisimmässä jaksossa käsiteltiin työpaikan vaihtamista ja jaksossa annettiin mm. vinkkejä työn hakemiseen, CV:n tekemiseen ja työhaastatteluihin. Iso suositus jaksolle, vaikka uusi työpaikka ei olisi juuri nyt kiikarissa.

Itsekkin rekrytoinneissa mukana olleena, olen hyvin erilaisia hakemuksia vastaanottanut. Ja olen myös itse lukuisia hakemuksia lähettänyt.

Kuva: Erja Käppi

Natalian ja Vivianin podcastin jaksossa pohdittiin mitä CV:n olisi hyvä sisältää. Molemmat henkilöistä oli sitä mieltä, että vain oleellinen työkokemus kuuluu hakemukseen. Olen monelta osin samaa mieltä, sillä olisihan se vähän hassua kertailla vaikka jätskimyyjän duunia parin kymmenen vuoden takaa. Jakson jälkeen jäin kuitenkin miettimään omaa työhistoriaani.

Olen tehnyt vuosien varrella aika monenlaisia töitä. Tämä on ollut etuoikeus, koska erilaisten työtehtävien myötä olen voinut myös tavata erilaisia ihmisiä. Useamman työtehtävän olen kuitenkin jättänyt pois CV:stäni ja tähän on ilmiselvä syy - nämä työt eivät liity alaani oikeastaan mitenkään. Tosin, kun hieman asiaa miettii tarkemmin, niin oikeastaan kaikista työtehtävistäni on ollut ammatillista hyötyä, vaikka aina siltä ei ole tuntunut.   

Päätinkin listata kolme ensimmäiseksi mieleen tulevaa aikaisempaa työtehtävää, jotka eivät liity alaani, mutta silti ovat tuoneet osaamiseeni jotain tärkeää. 

Top 3 (muut) työtehtävät

1. Lentokoneiden yösiivooja

Olen tehnyt monenlaista siivoustyötä. Rankimpana voisin pitää lentokoneiden yösiivoojan pestiä. Työtä tehtiin nimensä mukaisesti yöaikaan. Työ ei ollut mitään siistiä sisähommaa vaan ahtaassa tilassa ja kovassa kiireessä tehtävää työtä. Lisänä yöaikaan tehtävä työ, joka oli mielestäni henkisesti raskasta. 

2. Hengenpelastajana USA:ssa

Työskentelin opiskeluaikoina pätkän Jenkeissä hengenpelastajana. Työtä tehtiin 8-10 tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa ja palkka ei päätä huimannut. Työ oli fyysisesti raskasta ja vaati myös henkisesti aika paljon.

Hengenpelastajat vapaalla Miami Beachillä. 

Jotta hengenpelastajana pystyi tekemään hommia USA:ssa, suoritin hengenpelastajan lisenssin paikan päällä. Työ oli pääosin melko yksitoikkoista ja siksi myös teki siitä "vaarallista". Tuijotellessa maisemaa saattoi helposti vaipua syvälle omiin ajatuksiin ja tähän ei taas ollut yhtään varaa. Vesipuistossa oli melko paljon pelastuksia, itseni kohdalle osui yksi. Onneksi pelkällä säikähdyksellä selvittiin.  

Hengenpelastajan työssä yhdistyi sekä yksin että yhdessä tekeminen. Ketään ei jätetty pulaan ja aina turvattiin toisen selustaa. Työ kehitti erityisesti paineensietokykyä ja kohtaamaan erilaisia ihmisiä. Palvelukulttuuri oli myös USA:ssa aivan erilainen kuin Suomessa. Ystävällisyyttä, hymyä ja small talkia sisäistin myös tehtävän myötä. 

3. Kemiallisen pesulan pesulatyöntekijä 

Työskentelin lukion ohessa reilun vuoden kemiallisessa pesulassa pesulatyöntekijänä. Tämä oli ensimmäisiä vakituisia töitäni. Työvuorot olivat pitkiä ja töiden jälkeen piti vielä jaksaa tehdä mahdolliset läksyt ja lukea tentteihin. Samalla kuitenkin opin ajanhallintaa ja ottamaan vastuuta. Tärkeimpänä oppina tuli ehkä oman puolen pitäminen tilanteen vaatiessa. Vanhemmat työntekijät tuppasivat hieman tekemään omien etujensa mukaisesti. Nuorelle tämä oli uusi juttu.

Mitä hommia sinä olet tehnyt ja mitä koet niistä hyötyneesi? Suosittelen miettimään! 

Miten sain kustannussopimuksen ja mitä kirjan tekeminen vaati?

Oma kirja oli yksi pitkäaikainen unelmani ja koenkin olevani erittäin onnekas, kun sain mahdollisuuden toteuttaa tämän unelman.

Ruoka ja ruoanlaittaminen ovat olleet lapsuudesta lähtien lähellä sydäntäni. Kotona tuli kokkailtua vanhempien kanssa ja taisin osallistua koululaisena johonkin kokkikerhoonkin. Opiskellessani Aalto yliopistossa tein gradun, joka käsitteli suomalaista ruokakulttuuria ja tutkin ruokakulttuurin visuaalisia merkityksiä. Osa opiskelukavereista ja joku proffakin taisi hieman ihmetellä aihetta ja taisi joku kysyä, että miten tulisin aihevalinnasta hyötymään tulevaisuudessa.

Oman lapsen myötä sain idean ruokablogista, jossa olisi erityisesti vauvoille sopivia reseptejä. Blogin tein päiväkirjamaiseksi, lähinnä itseäni varten. Pian kuitenkin blogiin eksyi lukijoita enemmän ja enemmän ja jossain vaiheessa blogissa oli kävijöitä ihan kivasti. Tässä yhteydessä sain ajatuksen sormiruokakirjasta, joka sisältäisi helppoja reseptejä ja olisi myös visuaalisesti kivan näköinen. 

Tein käsikirjoituksen ideasta ja päätin lähettää sen kustantajalle. Muutaman päivän kuluttua sain kustantajalta viestiä, jossa hän ilmaisi kiinnostuksen kirjaa kohtaa. Tapasimme ja lähtiessä minulla olikin kustannussopimus taskussa.

Ehdin iloita tätä muutaman päivän, kunnes tajusin realiteetit: en millään pystyisi tekemään kirjaa kaiken arjen keskellä. Kirjan vaatima työmäärä olisi vain ollut liikaa. Tästä alkoikin armoton pohdinta siitä, että löytäisinkö sopivan henkilön, kenen kanssa kirjan voisin tehdä. Tässä kohtaa tulikin yllättäen yksi aikaisempi tapaaminen ratkaisevaksi tekijäksi. 

Olin muutama kuukausi ennen kirjaideaa ollut ruokabloggaajille suunnatussa tilaisuudessa. Takkia jättäessä narikkaan olin jutellut yhden ruokabloggaajan kanssa hetken. Muistin tämän henkilön etunimen ja etäisesti blogin, jota hän kertoi tekevänsä. Onneksi on some, koska löysin melko nopeasti tämän henkilön ja sain laitettua hänelle viestin, jossa pyysin soittamaan minulle. Pian puhelin soikin ja kerroin suoraan kirjaideasta ja kustannussopimuksesta. Luonnollisesti jännitti, koska puhelimen toisessa päässä oli täysin vieras ihminen. Juttelin Kiddielicious Kitchen -blogin Minnan kanssa, joka ilmaisi kiinnostuksen kirjaa kohtaan. Hommassa oli kuitenkin pieni mutta, koska Minna teki ruokablogia ystävänsä Anjan kanssa, joka asui Singaporessa. Lopetimme puhelun ja jäimme molemmat osaltamme miettimään asiaa. Aika nopeasti tulin siihen tulokseen, että tietysti voitaisiin tehdä kirja kolmelleen. Minä, Minna ja Anja.

Mitä sitten kirjan tekeminen vaati?

Mielestäni kirjan tekeminen vaatii sitoutuneisuutta, pitkäjänteisyyttä, stressinsietoa ja ahkeruutta. Jos elämään kuuluu (paljon) muutakin kuin vain kirjan tekemistä, joutuu kirjan tekemisen ajaksi jostain asioista enemmän ja vähämmän luopumaan. Itseni kohdalla tämä tarkoitti sitä, että vietin mm. viikonloppuja kirjastossa kirjoittamassa. Päivittäiset työmatkat (jotka veivät n. tunnin suuntaan) käytin poikkeuksetta kirjan työstämiseen: oikoluin sivuja, hain inspiraatiota surffailemalla eri sivustoilla, kirjoitin meilejä yhteistyökumppaneille ja tein tekstejä. Muun muassa kaikki kirjaan tekemäni runot on tehty aamumetrossa. Lisäksi käytin päivätyöstäni kertyneitä lomapäiviä kirjan tekemiseen. Tämä oli sikäli harmillista, mutta kirjan osalta pakollista.

Ja viimeiseksi muutama sana stressistä. Koen, että stressinsietokykyni on melko hyvä. Olen tehnyt usean vuoden työtä, jossa tilanteet voivat muuttua hetkessä, sisältöä on tuotettava hetkessä painovalmiiksi. Vastuu on suuri, kun tietää omien (painettujen) tekstien menevän noin 1,3 miljoonaan kotitalouteen. Ja virheisiin ei ole varaa. Kirjaa tehdessä oli myös aikataulu, joka oli loppuvaiheessa melkoisen tiukka. Oikoluin ja tarkistin sivuja lähes yön läpi ennen kuin ne lähtivät painoon. Jotta asiat saivat vielä pienen lisämausteen, niin aloin olla viimeisilläni raskaana.  

Kaikki tämä oli kuitenkin enemmän kuin vaivan arvoista. Oman kirjan tekeminen on äärimmäisen opettavaista. Pakko todeta, että itselleni yksi elämäni hienoimmista hetkistä on ollut juurikin kirjan tekeminen ja sen näkeminen valmiina.

Nyt olen taas kirjantekopuuhissa. Ensi vuonna ilmestyy yksi mahtava kirja meiltä kolmelta.   

Ps. Jos kiinnostuit tietämään minkälaisia runoja syntyy aamumetrossa, niin etsi meidän kirja käsiisi :)